تبلیغات
حرفه وفن - آموزشات
درباره وبلاگ

آرشیو

طبقه بندی

آخرین پستها

نویسندگان

آمار وبلاگ

Admin Logo
themebox

آموزشات

آموزش حرفه و فن

آموزش درس ۶و۷حرفه و فن سوم راهنمایی در ادامه مطلب

آموزش حرفه و فن

حرفه و فن – سال سوم دوره راهنمایی تحصیلی


  واحد 6 – ساختمان سازی و راه

 

مشاركت در امور شهری و روستایی:
كنترل ساخت و ساز ساختمان ها در شهرها و روستاها از دو جهت حائز اهمیت است:
1 – ساختمان ها دارای استحكام كافی باشند 2- موقعیت ساختمان به گونه ای انتخاب شوند كه به زمین همسایه و خیابان و كوچه تجاوز نكند. نظارت مستقیم بر ساختمان ها توسط شهرداری ها اعمال می شود و شهرداری ها علاوه بر خدمات شهری شامل تمیز نگه داشتن شهر، ایجاد فضای سبزو پارك آسفالت كردن و جدول كشی كوچه ها و خیابان ها، نظارت بر كیفیت ساختمان سازی و كنترل ضوابط و معیارهای فنی را نیز برعهده دارند.



  رعایت نكات ایمنی در ساختمان سازی :

توجه نكردن ساختمان سازان به نكات ایمنی همواره تلفات جانی و خسارات مالی در پی دارد. برخی ازاین خطرات عبارتند از :
1 – سقوط اجسام و مصالح از ارتفاع (ساختمان در حال ساخت) روی سر شهروندانی كه در حال رفت و هستند . برای جلوگیری از این گونه حوادث،‌پیمانكار باید با استفاده از داربست و توری، فضای امنی را برای رفت و آمد شهروندان فراهم سازد.
2 – سقوط كارگران در حال كار، برای جلوگیری از این حادثه، كارگرانی كه در فضای باز و در اتفاع كار می كنند، باید از كمربند ایمنی استفاده كنند.
3 – سقوط افراد در چاه های بی حفاظ


 



  آیا می دانید كه وظیفه كلاف (شناور) در ساختمان چیست؟

 

كلاف ها همانند استخوان بندی بدن انسان هستند كه نیروهای ناشی از زلزله بر پیكره ساختمان را به زمین منتقل می كنند و از فروریختن دیوارها جلوگیری می نمایند. آئین نامه ها برای جلوگیری از خرابی ساختمان های آجری سازندگان این ساختمان ها را ملزم می كنند كه از كلاف های بتنی یا فلزی استفاده نمایند.  



  ماكت سازی :

 

ماكت یكی از ابزارهای كار مهندسان و نمونه كوچكی از چیزی است كه می خواهند بسازند و آن را برای توضیح و توجیه در معرض دید قرار می دهند.
برای افراد غیرفنی و كسانی كه می خواهند در زمان كوتاهی درباره یك طرح اطلاعات جامعی كسب كنند، ماكت بهترین روش توضیح و توجیه ارائه كار است. ماكت سازی نیاز به آموزشی خاص ندارد و هر كس به میزان خلاقیت خود می تواند در آن مهارت بدست آورد. ماكت سازان ماهر، ماكت ها را از چوب ، یونولیت ، فوم ، پلاستیك ، مقوای مخصوص و گاهی از گل می سازند.
شما هم می توانید با استفاده از مصالحی كه در دسترس دارید، ماكت ساده ای بسازید.
اگر مالت شما از جنس یونولیت یا فوم است، نمی توانید قطعات آن را با چسب های معمولی به هم بچسبانید. بلكه باید از چسب مخصوصی كه مصالح را نمی سوزاند (حل نمی كند)، استفاده كنید، این نوع چسب ها در فروشگاه های نوشت افزار پیدا می شود.
 



  راه سازی :

 

راه ها شریان های حیاتی یك كشورهستند كه مسافرت و حمل و نقل روی آن ها انجام می شود. پس باید آن ها را با دقت ساخت.
راه ها نباید پیچ یا شیب تند داشته باشند. به همین دلیل، اگر مانع یا تپه ای در مسیر یك جاده یا راه آهن وجود داشته باشند كه موجب تندی زیاد آن شود، باید مسیر راه را عوض كرد یا مانع آن را برداشت. در راه سازی اگر تپه ای را بردارند در اصطلاح به آن «خاك برداری» گفته می شود اگر خاك داخل آن بریزیم، «خاكریزی» گویند.
اغلب در مسیر راه ها، رودخانه ها قراردارند كه نمی توان آن ها را خاكریزی كرد. زیرا این كار مانع جریان یافتن آب می شود، در این گونه موارد از پل استفاده می گردد.
 



  سؤالات واحد 6 – ساختمان سازی و راه
1- در یك شهر مسؤولیت ساخت و ساز به عهده ی چه كسانی است؟

؟ نظارت مستقیم توسط شهرداری ها اعمال می شود. شهرداری ها نظارت بر كیفیت ساختمان سازی و كنترل ضوابط و معیارهای فنی را نیز برعهده دارند.  



  2 – آیا می دانید كه وظیفه كلاف ( شناژ) در ساختمان چیست؟

كلاف ها همانند استخوان بندی بدن انسان هستند كه نیروهای ناشی از زلزله بر پیكره ساختمان را به زمین منتقل می كنند و از فروریختن دیوارها جلوگیری می كنند.  



  3 – در مورد ماكت سازی توضیح دهید؟

ماكت یكی از ابزارهای كار مهندسان است و نمونه كوچكی از چیزی است كه می خواهند بسازند و آن را برای توضیح و توجیه در معرض دید قرار می دهند.  



  4 – در راه سازی «خاك برداری» و «خاك ریز» چگونه تعریف شده است؟

در راه سازی اگر تپه ای را بردارند در اصطلاح به آن «خاك برداری» و اگر جایی گود باشد و خاك داخل آن بریزند، خاك ریزی گفته می شود.  



  5 – انواع پل هایی كه روی رودخانه ها ساخته می شوند را نام ببرید؟

1. پل هایی كه حالت خرپایی دارند. 2 . پل هایی كه شكل قوسی دارند.  



  6 – برای جلوگیری از پیچ یا شیب تند راه ها باید چه كارهایی انجام داد؟

اگر مانع یا تپه ای در مسیر یك جاده یا راه آهن وجود داشته باشد كه موجب تندی زیاد آن شود، باید مسیر راه را عوض كرد یا مانع را برداشت.  

 

حرفه و فن – سال سوم دوره راهنمایی تحصیلی



  واحد 7 -
1- خوراك
2 – پوشاك

 

1 – خوراك (تغذیه در دوران مختلف زندگی)
غذا برای این كه بتواند نیازهای بدن را تأمین كند، باید كافی و متنوع باشد. یعنی مخلوطی مناسب از گروه های مختلف مواد غذایی باشد. چنانچه هر یك از مواد غذایی به مقدار كم تر یا بیشتر از حد نیاز به بدن برسد، مسائلی ایجاد می شود كه گاه جبران ناپذیر است. برای مثال اختلال در رشد جسمی و ذهنی كودكان و نوجوانان به دلیل كمبود مواد غذایی لازم یا چاقی در اثر استفاده بیش از حد از مواد غذایی كه خود عامل بسیاری از بیماری ها است.


دسترسی مردم به مواد غذایی و نحوه استفاده از آن ها در مناطق مختلف، متفاوت است و به آداب و رسوم ،‌آب و هوا، وضعیت اقتصادی،‌تولیدات منطقه ای و عادت های غذایی هر محل بستگی دارد. هر نوع ماده غذایی كه در نقاط مختلف دنیا تهیه و مصرف می شود،‌دارای یك یا چند ماده مغذی است. ماده مغذی آن بخشی از مواد غذایی است كه صرف سوخت و ساز بدن می شود هر یك از آن ها بخشی از نیازهای غذایی فرد را تأمین می كند. بطور كلی شش نوع ماده مغذی وجود دارد: 1. مواد قندی و نشاسته ای . 2. چربی ها . (این دو نوع ماده انرژی زا هستند.) 3. مواد پروتئینی كه وظیفه رشد و ترمیم بدن را به عهده دارند. 4. ویتامین ها . 5. مواد معدنی . 6.آب . ( این مواد مغذی را محافظ می گویند.)
میزان نیازهای غذایی انسان را بر حسب كالری تعیین می كنند كه مقدار آن تقریبی است و به عوامل مختلف بستگی دارد. از جمله :‌سن،‌جنس،‌فعالیت ،‌شرایط جسمی، خصوصیات فردی ، شرایط اجتماعی و زیستن محل زندگی.
در بعضی از دوره ها مانند كودكی و نوجوانی كه سرعت رشد و تكامل بیشتر است،‌بدن به مواد غذایی بیشتری نیاز دارد. هم چنین در شرایط خاصی مانند بارداری،‌بیماری و بازسازی پس از آن، دوران شیردهی زنان و انجام فعالیت های شدید جسمی، بدن به مواد غذایی بیشتری نیاز دارد. اما با كم شدن فعالیت ها و سنین میان سالی و پیری، نیاز به مواد غذایی كاهش می یابد.



  دوران شیرخوارگی وكودكی:

مناسب ب ترین غذا برای كودك تا سن 6 ماهگی فقط شیر مادر است. در غیر این صورت او را با شیر مصنوعی تأمین می كنند. كودك از 6 ماهگی به بعد،‌علاوه بر شیر، به غذای كمكی نیاز پیدا می كند.  



  دوران مدرسه ، نوجوانی و بلوغ :

هر فرد در سنین مدرسه به انواع مواد مغذی در سه وعده غذایی اصلی و دو میان وعده نیاز دارد. در این سنین صرف صبحانه بسیار با اهمیت است. افرادی كه صبحانه می خورند و به مدرسه می روند، بادقت و تمركز بیشتری در كلاس عمل می كنند. بهره هوشی كودكانی كه صبحانه می خورند، بیشتر از كسانی است كه روز را بدون صبحانه آغاز می كنند. نوجوانان به دلیل افزایش سوخت و ساز بدن، سرعت رشد و تكامل، به ویژه عضلانی و استخوانی، به انرژی بیشتری نیاز دارند و باید از انواع ماده غذایی بخصوص شیر و لبنیات استفاده كنند.
در سنین نوجوانی بخشی از انرژی مورد نیاز فرد از طریق میان وعده تأمین می شود. به همین دلیل، به جای استفاده از مواد غذایی كم ارزش و.... (چرب ، شور یا زیاد شیرین) باید انواع میوه های تازه، شیر ، پنیر، كره ،‌تخم مرغ و سایر مواد غذایی مفید به عنوان میان وعده استفاده شود. عادت های بد غذایی در این دوران، زمینه را برای بروز بسیاری از بیماری های دوران بزرگسالی مثل بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون و انواع سرطان فراهم می كند.
 



  آداب غذا خوردن :

غذای خانواده باید با توجه به امكانات ، خصوصیات و علایق همه افراد خانواده از راه حلال تهیه شود. محل صرف غذا باید در محیطی آرام، تمیزو زیبا باشد و غذا همراه سایر افراد خانواده یا دوستان و آشنایان صرف شود. آراستگی و تمیزی سفره، تنوع غذایی، تزئینات غذا، استفاده از ظروف تمیز و زیبا و هماهنگ با سایر وسایل و ترتیب چیدن آن ها غذا را دل چسب تر و اشتها را بیشتر می كند.
چند نكته ی ضروری هنگام غذا خوردن
- شستن دست ها با آب و صابون قبل از خوردن غذا
- خوب جویدن و آرام غذا خوردن
- اجتناب از پرخوری و خوردن غذاهای مختلف در یك زمان
- استفاده از سالاد و سبزی همراه با غذا
- پرهیز از اسراف و اتلاف مواد غذایی
- شستن دندان ها بلافاصله بعد از خوردن غذا
 



  2 – پوشاك :

‌تعریف لكه : اثر و علامت چرك یا مواد رنگی بر روی پارچه و هر شی دیگری را لكه می نامند. به روش هایی كه برای پاك كردن لكه ها از روی پارچه به كار می رود، لكه گیری می گویند. قبل از پاك كردن لكه باید نوع و جنس پارچه را شناسایی كنید و سپس به سرعت درصدد گندزدایی از روی پارچه برآیید. زیرا هر چه لكه مدت زمان بیشتری بر روی پارچه بماند،‌دیرتر پاك می شود و یا امكان دارد هرگز پاك نشود. در این بخش پاك كردن چند لكه را بیاموزید.  



  1 – لكه ی شمع :

شمع را با یك لبه كارد از روی لباس بتراشید. لكه باقیمانده را بین دو ورقه خشك قرار دهید و با اتوی گرم چند لحظه بر روی آن فشار دهید.سپس آن را با آب جوش و مواد پاك كننده شست و شو دهید.
مواظب باشید كه درجه حرارت آب به الیاف لباس آسیبی نرساند. چنانچه لكه پاك نشد، از بنزین استفاده كنید.
 



  2 – لكه جوهر :

اگر پارچه سفیدی را كه لكه جوهری دارد در آب ژاول قراردهید لكه از بین می رود. در مورد پارچه های رنگی، محل لكه را با محلول جوهر لیمو خیس كنید و آن را در آفتاب بگذارید. اگر لكه پاك نشد، این عمل را تكرار كنید تا اثری از لكه باقی نماند.  



  3 – لكه قهوه یا چای :

چنین لكه ها را هرچه زودتر بشوئید، آسان تر پاك می شوند. برای پاك كردن این نوع لكه ها باید آب جوش را از فاصله زیادی روی محل لكه بریزید و سپس این كار را از طرف دیگر لكه تكرار كنید. اگر اثری از لكه باقی ماند، روی آن را محلول گلیسیرین گرم بمالید و بگذارید نیم ساعت بماند. سپس آن را با آب خوب شست و شو دهید و بعد با آب گرم و صابون بشوئید.  



  4 – لكه خون :

پارچه را در آب سرد خیس كنید و بعد با آب سرد خوب بشویید. اگر برای پاك كردن لكه از آب گرم، استفاده كنید، لكه ثابت می ماند. سپس مقداری ماده پاك كننده را روی محل لكه بریزید و خوب چنگ بزنید و بعد آب كشی كنید. اگر باز هم اثری از لكه باقی ماند، چند قطره آمونیاك را روی لكه بریزید و سپس آن را بشویید. در مورد پارچه های سفید می توان از مایع سفید كننده مثل آب ژاول استفاده كرد.  



  قبل از شست و شو و اتوكشی لباس ها به نكات زیر توجه كنید:

قبل از شستن لباس ها، باید ابتدا لكه گیری نمود. لباس ها باید براساس جنس و رنگ دسته بندی شده و جداگانه شسته شوند. لباس های نوزاد را از سایر لباس ها جدا كنید.
روش شستن و اتوكردن لباس های نخی و كتانی : ابتدا آن ها را به مدت 20 تا 30 دقیقه در محلول آب گرم و صابون یا مواد پاك كننده ی دیگر خیس كنید. پس از آن، لباس را شست و شو دهید. لباس های نخی و كتانی را به وسیله ماشین لباس شویی نیز می توان شست. برای سفید كردن آن ها از محلول رقیق آب ژاول یا هر ماده سفید كننده دیگری كه در بازار موجود است ، استفاده كنید تا كامل سفید شوند. لباس های نخی را نم دار اتو كنید.
 



  روش شستن و اتوكشی لباس های پشمی و بافتنی:

برای شستن لباس های پشمی از آب ولرم استفاده كنید و تا حد امكان از چنگ زدن آن ها به هنگام شست و شو خودداری كنید. هنگام آب كشی كمی سركه یا آمونیاك در آب بریزید تا لباس پشمی حالت نمدی به خود نگیرد.
برای خشك كردن پارچه های پشمی آن ها را در مقابل نور شدید خورشید قرار ندهید. چون مقاومت خود را از دست می دهند. بهتر است این لباس ها را به جای آویزان كردن روی پارچه نخی و سفید پهن كنید تا خشك شوند. برای اتوكردن لباس های پشمی، پارچه ی نخی را نمناك كنید و روی آن ها قراردهید تا اتو بطور مستقیم به لباس تماس نداشته باشد. هنگام اتوكردن، اتو را روی پارچه قرار دهید (به صورت پرس) و بردارید. از اتوكردن لباس های بافتنی به علت تغییر شكل آن ها خودداری كنید.
 

سؤالات واحد 7 – خوراك و پوشاك



  خوراك
1- آیا افراددر سنین مختلف با فعالیت های متفاوت به غذای یكسانی نیاز دارند؟

خیر. برای نمونه در سنین كودكی و نوجوانی كه سرعت رشد و تكامل بیشتر است بدن احتیاج به مواد غذایی بیشتری دارد ولی در سنین پیری با كم شدن فعالیت احتیاج به بعضی مواد غذایی كمتری می شود.  



  2- اگر غذای انسان متناسب با نیاز او نباشد، چه مسائلی ایجاد می شود؟

1. كمبود مواد غذایی در كودكان و نوجوانان سبب اختلال در رشد جسمی و ذهنی آن ها می شود.
2. استفاده بیش از حد مواد غذایی سبب چاقی كه خود عامل بسیاری از بیماری ها ست.
 



  3- آیا مواد غذایی مورد استفاده مردم در نقاط گرمسیر و سردسیر یكسان است؟ چرا؟

یكسان نیست زیرا مردمی كه در نقاط سردسیر زندگی می كنند احتیاج به مواد غذایی پركالری و انرژی زا دارند.  



  4- آیا دسترسی مردم به مواد غذایی و نحوه استفاده از آن ها در مناطق مختلف یكسان است؟چرا؟

؟ متفاوت است و به عواملی مانند آداب و رسوم، آب و هوا، وضعیت اقتصادی، تولیدات منطقه ای و عادات غذایی هر محل بستگی دارد.  



  5- اصطلاح كالری را تعریف كنید؟

یك كالری مقدار گرمایی است كه می تواند دمای یك گرم آب مقطر را یك درجه سانتی گراد بالا ببرد.  



  6- نوجوانان به چه نوع مواد غذایی نیاز دارند؟ چرا؟

نوجوانان به دلیل افزایش سوخت و ساز بدن، سرعت رشد و تكامل، به ویژه رشد عضلانی و استخوانی به انرژی بیشتری نیاز دارند و باید از انواع مواد غذایی بخصوص شیر و لبنیات استفاده كنند.  



  7 – مادران در دوران شیردهی به چه نوع غذاهایی نیاز دارند؟

نیازهای غذایی مادران در دوران شیردهی از دوران بارداری نیز بیشتر است. در این دوران، آن ها علاوه بر سایر مواد غذایی باید از شیر و لبنیات بیشتری استفاده كنند.  



  8 – عمل لكه گیری را تعریف كنید؟

به روش هایی كه برای پاك كردن لكه ها از روی پارچه به كار می رود، لكه گیری گویند.  



  پوشاك :
1 – طرز پاك كردن لكه ی جوهر را بنویسید:

اگر پارچه سفید را كه لكه جوهر دارد، در آب ژاول قراردهید لكه از بین می رود. در پارچه های رنگی،‌محل لكه را با محلول جوهر لیمو خیس كنید و آن را در آفتاب بگذارید اگر لكه پاك نشد این عمل را تكرار كنید تا اثری از لكه باقی نماند.  



  2 – برای پاك كردن لكه قهوه یا چای چه كاری را باید انجام داد؟

این گونه لكه ها را هر چه زودتر بشویید تا آسان تر پاك شوند. باید آب جوش را از فاصله زیاد روی محل لكه بریزید و از طرف دیگر لكه هم تكرار كنید. اگر اثری از لكه باقی ماند روی آن را محلول گلیسرین گرم بمالید و بگذارید نیم ساعت بماند سپس آن را با آب خوب شست و شو دهید و بعد با آب گرم و صابون بشویید.  



  3 – علایم بین المللی پوشاك و نگه داری از آن ها را بنویسید.

- تشت : ‌درجه حرارت هنگام شست و شو
- مثلث : مجاز به استفاده از مواد سفید كننده
- اتو :‌اتوكشی مانعی ندارد
- دایره : می توان از خشك شویی استفاده كرد
 



  4 – روش اتوكشی لباس های نخی و كتانی را بنویسید:

ابتدا آن ها را به مدت 20 تا 30 دقیقه در محلول آب گرم و صابون یا مواد پاك كننده دیگر خیس كنید و بعد لباس ها را شست و شو دهید. برای این كه لباس ها بیش از اندازه چروك نشوند، از زیاد فشار دادن آن ها خودداری كرده و كمی آب دار آویزان كنید.  



  5 - لباس ها ی پشمی را چگونه باید اتو كرد؟

1. پارچه نخی تمیزی را نمناك كنید و روی آن ها قرار دهید تا اتو به طور مستقیم به لباس تماس نداشته باشد.
2. اتو را روی پارچه نكشید بلكه آن را روی پارچه قراردهید (به صورت پرس و بردارید)
 



  6 – استفاده بیش از اندازه از مواد سفید كننده، چه زیان هایی به محیط زیست وارد می كند؟

باعث آلودگی خاك و آب های زیرزمینی و در نتیجه محیط زیست می شود.



نوشته شده توسط :عرفان ملك زاده
پنجشنبه 11 آبان 1391-08:13 ب.ظ
پیشنهادات() 

 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.